Kvalifikationer og virkeligheden

I forbindelse med DM i military sidste år opstod der en del polimik på grund af de gældende kvalifikationer indenfor disciplinen. I den forbindelse gik jeg i gang med at læse dem grundigt igennem, og har længe villet lave en opsummering – både af hvad der rent faktisk står og hvordan det udmynter sig i virkelighedens konkurrencer.
Tiden har ikke været til det før nu og måske jeg i mit stille sind også havde håbet at efterårets polimik havde fået nogen til at kigge på de gældende regler. Da jeg den anden dag faldt over et forslag til ændringer af kvalifikationerne i USA, besluttede jeg mig for at nu var tiden kommet.

Military er en farlig sport, forstået på den måde at der er en reel risiko for at noget går galt og man kommer alvorigt til skade eller endnu værre slår sig selv ihjel. Hvert eneste år omkommer ryttere til internationale stævner – derfor er der et behov for at sikre at rytterne har den fornødne rutine, før de bliver udsat for alt for svære opgaver. Det er den opgave kvalifikationerne er sat i verden for at løse.

Ny i sporten

Vi har allesammen været nye i sporten, for mig var det i 2011 jeg red mit første militarystævne. Vi kommer alle med forskellig baggrund i sporten. Nogen har masser af rutine fra andre discipliner mens andre måske aldrig har redet et stævne før. Uanset hvordan man kommer ind, så gælder de samme kvalifikationsregler.

Som ny i sporten betyder det at du som hesterytter højst må ride CNC90 og som ponyrytter højst må ride CNCP80. Ponyer inddeles ikke i kategorier, så det betyder ikke noget om du sidder på en pony på 100 cm og er 7 år gammel eller du er 15 og sidder på en stor etter.

Sammenholder man de to introklasser med introklasserne i de andre discipliner, så må man i spring for hest og pony lægge ud i Lb. For hest svarer dette til 110 cm og for pony alt efter kategorien til 70 cm, 80 cm eller 90 cm. Især hvis man sidder på en lille pony er det altså ret store spring man kan lægge ud i på terrænbanen sammenlignet med hvad man har fundet sikkert på springbanen. For hest er det lige omvendt, der er springene meget små sammenlignet med hvad man har tilladt i springningen.

Nu vil mange garvede militaryryttere nok sige at det jo ikke handler om størrelsen på springene. Og det er jeg for så vidt også enig i, til en hvis grænse. For når vi snakker de helt små klasser, så er det ikke ret svære tekniske spørgsmål, der stilles. Men måske netop fordi det er noget andet end at springe på banen, og man i nogen grad mener det er sværere eller farligere, er det værd at overveje, at små ponyer meget hurtigt må springe meget store spring – sammenlignet med hvad man tillader i springning.

CNCP80 på Revinge

Første skridt op

Når man rider stævner er det ikke unormalt at have en drøm om at ride på et specifikt niveau. Ofte er dette niveau ikke det laveste niveau man kan finde inden for sporten og rigtigt mange forsøger derfor på et tidspunkt at ride en større klasse. Hvor hurtigt man er klar til det, afhænger meget af hvad man ellers har af rutine og hvilken hest man sidder på. Derudover, skal man jo selvfølgelig opfylde diverse kvalifikationskrav. For første skridt er det rimeligt beskrevet i reglementet og ikke sådan til at misforstå.

For pony er skridtet op fra CNCP80 til CNCP90 kun betinget af at man har redet en fejlfri runde i terrænet i CNCP80 – der stilles ingen krav til resultatet på dressur eller springbanen. Alternativt kan man ride to fejlfri terrænspringninger. I CNCP90 er springene 95 cm høje, det svarer på etterpony til La1* i spring. Springudvalget har besluttet at for at en rytter sikkert kan ride rundt på den størrelse, skal rytteren inden have redet fem fejlfri runder i Lb. Det behøver man så ikke i military, der kan man bare se målstregen – så er man klar til at melde op. For en treerpony svarer størrelsen til Ma – godt vi ikke har så mange af dem i vores sport.

For hest er næste skridt CNC100. Hvor det for ponyerne er ret nemt at komme videre til sværhedsgrad 3 (CNCP90) er det for hestene ret svært. Her skal man som rytter have gennemført seks klasser på 80 eller 90 cm – det kan bare være terrænspringninger. To af disse seks skal være 90 cm og skal være fejlfri. På dette niveau er det de færreste, der kører ud af landet for at ride. Det tager således hurtigt en sæson at kvalificere sig til næste niveau.

CNC100 Flyinge

De næste trin på stigen

Indtil nu har det hele været ret ligetil at læse i reglementet og også til at udføre. Man kan være uenig i reglerne – men rent teknisk har det været til at forstå hvordan man skulle gøre. For ponyerne fortsætter det på samme måde – hvis ellers man kvalificerer sig sammen med sin pony. Der kræves nu seks gennemførte runder på 80/90 cm niveau med to fejlfri klasser i 90 for at måtte ride CNCP1*

For hest bliver det lidt mere vanskeligt at forstå. Efter CNC100 kommer CNC1* – men man behøver ikke at ride CNC1* for at kvalificere sig til CNC2*. I mange af vores nabolande har man slet ikke CNC1* – da man har vurderet, at den ligger på samme niveau som CNC100, og at det ikke er de 5 cm i højden på forhindringerne, der gør forskellen.

Hvis man skal videre fra 100 er det altså for de fleste militaryryttere nok skridtet til 2*, der tænkes på. Her kan det godt være lidt forvirrende at læse reglementet. I kvalifikationskravene til CNC2* står følgede:
2x CNC100 / CNC1*
Umiddelbart kan man derfor tro at man gerne må ride CNC2* efter at have redet med MER i CNC100 to gange. Sådan forholder det sig ikke, da man også skal kigge på hvordan man kvalificerer sig til at ride 1* for at vide hvad man skal ride for at være kvalificeret. For at ride CNC1* skal man også have redet to CNC100 med MER. For at ride CNC2*, skal man altså have redet fire CNC100 med MER. Når man har redet de to første kan de to sidste eventuelt erstattes af CNC1* – men det er ikke et krav.

CNC100 Eketorp

Jeg vil ride internationalt!

Efter nu at have turneret lidt rundt er tiden kommet til at ville smage på et internationalt stævne. Der afholdes normalt et om året i Danmark og et par stykker i Sverige – og ganske ofte er det her rytterne starter. Men hvordan får man lov at ride?

For ponyerne er der i reglementet fastsat helt faste regler for hvad der kræves. Her skal man have redet to MER i CNCP1* for at måtte ride CCIP1* og enten tre CNCP1* eller en CCIP1* med MER hvis man vil ride CCIP2*.

For heste er der ikke stillet nogle officielle krav – så der må man spørge. Hvis man kigger på hvilke resultater, der de senere år har givet adgang til at ride CCI1*-S så er det nok at have redet to gange MER i CNC100. Kravene for at ride CCI2*-S har været meget blandede og der er eksempler på ryttere, der har haft meget lidt erfaring fra CNC2* inden de har fået lov at starte CCI2*-S.

Jeg har normalt haft en fin dialog med landstræner og sportschef og har aldrig følt mig afvist, når jeg har ringet og spurgt om tilladelse til at ride ved et internationalt stævne. Ind imellem vil de gerne høre hvorfor man mener hesten er klar til niveauet – men har som skrevet aldrig følt mig afvist.

CCI2*-S i Kalundborg

Hvornår rykker jeg et niveau op


En ting er jo at være kvalificeret, noget andet er at være klar til at ride en større klasse. Her har jeg valgt at spørge min træner, samt altid at vente til jeg følte mig mere end komfortabel på det niveau jeg var på.

Når det næste gang kommer over mig at skrive en længere klamamse, vil jeg forsøge mig med at beskrive de om muligt endnu mere komplicerede regler, der gør sig gældende, hvis man som rutineret rytter køber en hest, der allerede har gået military.